Luis in je haar? Kammen maar!

Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed. Ze kunnen zich vooral snel verspreiden onder kinderen. Daarom is het belangrijk regelmatig te controleren, bijvoorbeeld 1 keer per maand. Begin de behandeling zo snel mogelijk, liefst dezelfde dag.

Hoofdluis kun je krijgen van iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen van het ene hoofd naar het andere, bijvoorbeeld als kinderen met elkaar spelen of een selfie maken. Uit wetenschappelijk onderzoek van het RIVM blijkt dat je geen luizenbesmetting kunt oplopen via kleding, beddengoed of knuffels.

Op de St. Jozefschool zijn in iedere groep twee luizenouders aangesteld die na iedere vakantie de kinderen controleren op hoofdluis. De controledag geven we van tevoren aan. Hoofdluis komt ook voor bij kinderen jonger dan 4 jaar en kinderen die op de middelbare school zitten. Het is dus ook belangrijk om kinderen thuis regelmatig te controleren op hoofdluis.

Hoofdluizen zijn niet schadelijk, maar vooral vervelend. Ze kunnen voor veel jeuk zorgen. Om te voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt, is het belangrijk om regelmatig het haar te controleren. Als kinderen hoofdluis hebben, is het belangrijk dat gezinsleden, klasgenootjes of vriendjes met hoofdluis tegelijkertijd worden behandeld. Dit kan in combinatie met wassen met een lotion waar dimeticon in zit (let op:  lotions doden alleen de luizen, niet de neten). De GGD en RIVM adviseren om een fijntandige kam (bij voorkeur Niska of Assey) te gebruiken.

Deze informatie is samengesteld met behulp van de verpleegkundige van de GGD.

Heeft u vragen: meskoa@jozefachterveld.nl

 

Neem contact met ons op

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Not readable? Change text. captcha txt