Luizenbestrijding

De informatie op deze pagina krijgt een update. Hiervoor wordt advies gevraagd aan de GGD.
V
oor nu adviseert de luizencommissie bij hoofdluis 14 dagen achter elkaar te kammen met een luizenkam.
Zodra het advies van de GGD binnen is wordt dit op deze pagina geplaatst.

Wat is hoofdluis precies?

Kenmerken van de hoofdluis en neten

Een luis is een insect hij heeft 6 poten waarmee hij zich vasthoudt aan de haren.

De luis gedijt prima bij de lichaamstemperatuur van de mens. Zonder gastheer zal de luis na 48 tot 72 uur sterven. Een volwassen hoofdluis is van een speldenknop tot een luciferknop groot en grijzig bruin van kleur. Zij leeft van bloed uit de hoofdhuid en kan ongeveer 4 tot 6 weken oud worden. Neten zijn de eitjes van de hoofdluis. Een volwassen hoofdluis legt 6-8 eitjes per dag. Zij plakt deze stevig vast aan een haar vlak bij de hoofdhuid. Een neet is ongeveer 1 mm groot en geelwit van kleur.

Na ongeveer 7 – 10 dagen komt uit de neet een jonge luis tevoorschijn en die kan na 7-10 dagen weer nieuwe eitjes leggen.

Hoe krijgt u hoofdluis?

Luizen zijn “overlopers”. Ze kunnen niet vliegen of springen. Luizen kruipen van het ene hoofd naar het andere hoofd en van haar tot haar (30 cm per minuut). Dit kan gebeuren bij het spelen, knuffelen en slapen. Ook kunnen ze bijvoorbeeld via kleding als een muts, de kraag van een jas of de leuning van een bank, van het ene naar het andere hoofd kruipen. Iedereen, jong en oud kan hoofdluis krijgen. Besmetting vindt niet via dieren plaats.

Hoe herkent u hoofdluis en neten?

Hoofdluis kan soms jeuk veroorzaken, maar meestal is dit niet het geval! Hoofdluizen zijn vaak moeilijk zomaar te zien op het hoofd, omdat ze zich razend snel verplaatsen. Met behulp van een plastic stofkam kunt u luizen ontdekken door ze uit het haar te kammen. U kamt dan vanaf de hoofdhuid, de ronding van het hoofd volgend, helemaal door tot aan de haarpunten. Wanneer u dit doet boven een stuk wit papier, doek of wasbak, dan kunt u bij goed licht de luizen die hierop vallen gemakkelijk zien.

De neten zijn meestal gemakkelijk te vinden op een drietal donkere warme plaatsen op het hoofd:

 • in de haren achter de oren
 • in de haren in de nek
 • in de haren onder de pony

Roos, huidschilfers en bijvoorbeeld gelresten lijken op neten. Het verschil is echter dat neten vast zitten aan de haren en zelfs met de nagels haast niet van de haren los te krijgen zijn. Ook de dode neten blijven lang vast zitten aan de haren. Ze komen door het groeien van het haar verder van de hoofdhuid te zitten. Neten die verder dan 1 cm van de hoofdhuid afzitten zijn leeg.

Hoe behandelt u hoofdluis?

Doel; het doden (of verwijderen) van alle levende luizen en neten.

Het advies van de GGD:

Gebruik een LOTION waarin de stof Malathion 0,5% zit. Uit ervaring is gebleken dat deze stof, verwerkt in de lotion, het beste werkt tegen hoofdluizen/neten. Malathion 0,5% zit o.a. in de middelen Prioderm Lotion en Noury Hoofdlotion.

Het gebruik van de lotion: Lees hiervoor altijd eerst de bijsluiter van de lotion. Doe dit ook wanneer u de lotion eerder gebruikt heeft. De bijsluiter kan namelijk weer veranderd zijn.

Belangrijk aanvullend advies

Kleding (verkleedkleren), beddengoed mutsen etc. wassen bij minimaal 60 graden, of stomen. Denk hierbij ook aan toneelkleding. Kleding en andere zaken die niet gewassen kunnen worden kan men ook in een afgesloten plastic zak stoppen en daarin laten voor tenminste een week. Ook kan men de zak tenminste 24 uur in de diepvries doen. Na de behandeling de kleding goed uitkloppen/borstelen (buiten…)

Vloeren en meubels goed schoon zuigen. De stofzuigerzak daarna weggooien.

U kunt stoffen bankleuningen, de autobank ed. eerst nog bespuiten met een spray die hoofdluizen doodt. Na de inwerktijd deze opgedroogde spray opzuigen en de stofzuigerzak weggooien.

Kammen en borstel grondig reinigen (eventueel met lotion)

Na 7-9 dagen de behandeling met de lotion nogmaals herhalen. In de tussentijd dagelijks de haren met de stofkam uitkammen. N.B. Chloor vermindert de werking van de lotion, daarom tijdens de periode van de behandeling niet zwemmen in chloorhoudend water.

Voor het verwijderen van neten uit de haren kunt u een kant-en-klaar middel kopen. Een goed en goedkoop alternatief hiervoor is; een oplossing van azijn in water (3 delen azijn, 1 deel water). Doop een watje in de azijnoplossing en strijk deze langs de haren waar de neten aan vast zitten en verwijder hiermee de neten. De lotions, de stofkam en andere middelen, waar we hierboven over spreken, kunt u verkrijgen bij supermarkt Schouten en de Heelkom.

Nogmaals: Lees voor gebruik altijd eerst de bijsluiter. De lotion is een giftige stof!!

Uw kind thuis houden van school i.v.m. hoofdluis is zeker niet nodig!

Hoe voorkomt u verdere verspreiding?

Controleer bij alle schoolgaande kinderen minimaal 1 keer per week de haren met behulp van de stofkam op hoofdluis en neten. Controleer ook de andere gezinsleden hierop wanneer 1 gezinslid hoofdluis of neten heeft. Denk hierbij ook aan opa’s oma’s, oppas en uzelf. Behandel alleen diegene bij wie hoofdluizen/neten gevonden zijn met de lotion. Behandelen uit voorzorg heeft geen enkele zin!

Meld aan de school en aan de ouders van vriendjes/vriendinnetjes van uw kinderen wanneer u hoofdluizen/ neten bij uw kinderen heeft gevonden. Hierdoor kunnen anderen ook extra alert zijn en eventuele maatregelen treffen. Alleen zo is verdere verspreiding te voorkomen.

Controleer uw kind dagelijks wanneer er hoofdluis gemeld is op de school.

Laat kinderen lange haren in een vlecht of staart dragen wanneer er hoofdluis is geconstateerd op school, dit verkleint de besmettingskans.

Controleer in de laatste week van de vakantie de haren van uw kinderen een keer extra zodat u een hoofdluisbesmetting op school voorkomt.

Laat kinderen geen mutsen, shawls en kammen van elkaar gebruiken.

Het toepassen van de zgn. luizenzak voorkomt dat de luizen van het ene naar het andere kledingstuk wandelen. Ieder kind op school is verplicht de gratis ter beschikking gestelde luizenzak te gebruiken.

Hoofdluisbehandeling door de ouders thuis

 • Controleer het hele gezin en behandel gelijktijdig alle gezinsleden waarbij luizen of levende neten zijn geconstateerd.
 • Een controle kan het beste gebeuren met een zogenaamde stofkam of luizenkam. Dat is een kam, meestal van plastic, met fijne tanden. Kam het haar plukje voor plukje, boven een vel wit papier of een wit laken. Let vooral op haar achter de oren, op de kruin, in de nek en onder de pony. Indien u alleen neten aantreft is de plaats daarvan op het haar van belang. Neten die meer dan 1-1,5 cm van de hoofdhuid zitten zijn gegarandeerd lege neten en dus onschadelijk.
 • Reinig na iedere controle de kam grondig, om te voorkomen dat u de hoofdluis overbrengt.
 • Behandel de luis effectief. Gebruik hiervoor een geregistreerd middel dat de luizen en de neten doodt. Lees altijd goed de bijsluiter van een product voordat u het gebruikt!
 • Na de behandeling met een luizendodend middel kunt u het haar behandelen met Priolox spoeling, die de neten losweekt en het uitkammen van de neten gemakkelijker maakt.
 • Met een heel fijne kam met metalen tanden, de netenkam, kamt u de neten uit het haar.
 • Op de dag dat u behandelt moeten ook kleding, beddengoed, knuffels, kammen en borstels grondig gereinigd worden. Dit kan door wassen op een temperatuur van minimaal 60°C, of laten stomen, of een week in een goed gesloten plastic zak laten staan of 24 uur in de diepvries. Verder het huis, de meubels en de banken in de auto grondig stofzuigen en de stofzuigerzak weggooien.
 • Waarschuw school, ouders van vriendjes en vriendinnetjes, denk ook aan loges.
 • Het is verstandig de hele behandeling na een week te herhalen en gedurende 14 dagen het haar dagelijks te kammen met een luizenkam.
 • Nadat de hoofdluis verdwenen is, is het verstandig om de controle minimaal iedere week te herhalen.
Meer informatie? Hoofdluiscampagne.nl

Coördinator Luizenbestrijding is Margriet Mulder. Voor vragen kunt u gebruik maken van onderstaand email adres.

Neem contact met ons op

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Not readable? Change text. captcha txt