Geschiedenis katholiek onderwijs te Achterveld

0
Jaar Katholiek Onderwijs
0
Leerlingen
0
Leraren & Leraressen
Uitvindingen

Het is een hele periode, ruim 100 jaar: meer dan een leven lang.

En wat is er in die tijd zo allemaal gebeurd?
De eerste auto, wereldoorlogen, de heropbouw van ons land, de opkomst van de intensieve veehouderij, flower power, wereldleiders die kwamen en gingen, de eerste stap op de maan, geluidsapparatuur van single naar cd/dvd, plastic geld, beroepen die verdwenen of juist opkwamen, de wegwerpmaatschappij, de skivakantie, de computers, de soms dramatische veranderingen in de agrarische sector, vluchtelingenstromen, de derde wereld en de armoede, milieuvraagstukken, in-vitrofertilisatie (i.v.f.), de mobiele telefoon, de euro problematieken, Hyves, Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat enzovoort.

En dan al die meer persoonlijke gebeurtenissen, vreugdevol, tevreden of juist vol leed en tegenslag.

Veranderingen in het Onderwijs

Ook in het onderwijs waren er grote veranderingen. De bovenmeester wordt hoofd, daarna directeur en dan integraal schoolleider. De meester wordt onderwijzer/leraar/coach, het ‘rietje’ verdwijnt, kinderen die mee moeten werken in het gezin, klassen met meer dan 50 leerlingen, de pastoor als voorzitter van het schoolbestuur, ‘u’ verandert in ‘jij’, inspraak van de ouders, steeds meer vrouwelijke leerkrachten, raam-roos-neef gaat via aap-noot-mies, boom-roos-vuur, naar ik-maan-roos-vis.

De kleuterschool en lagere school gaan samen op in de basisschool, de komst van veel vrije tijd, een enorme toename van de beroemde papierwinkel, de dalende status van de leerkracht, remedial teaching, interne begeleiding, de computer, schaalvergroting, functionerings- en beoordelingsgesprekken voor de leerkrachten, samenwerking, anti-pest beleid, integraal personeelsbeleid met persoonlijke ontwikkelingsplannen en portfolio’s, het lerarentekort, de lumpsum financiering, handelingsgericht werken, doordecentralisatie onderwijshuisvesting, Passend Onderwijs en ga zo maar door.

Sint Jozefschool

Bij het lezen van eerder verschenen jubileumboeken (75 jaar en 90 jaar St. Jozef) krijgen we een prachtig beeld van de geschiedenis van het katholiek onderwijs in Achterveld. Op onze website proberen we dit beeld met u te delen.

Het fotoarchief met ‘oude foto’s’ en ‘afscheidsfoto’s‘ vindt u onder het kopje school (geschiedenis – fotoarchief).

Oud-leerlingen en overige betrokkenen kunnen hiervoor een wachtwoord aanvragen, stuur een mail naar jvskoa@jozefachterveld.nl  met uw naam en uw relatie met het onderwijs in Achterveld.

Neem contact met ons op

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Not readable? Change text. captcha txt