Groep 6

Groep 6
Ook in groep 6 oefenen we alle vakken, steeds moeilijker, uitdagender kunnen we het ook noemen. De leerstof wordt aangeboden op een hele leuke manier, steeds wordt er gebruik gemaakt van een andere aanpak, om de kinderen uit te nodigen het probleem nog eens van een andere kant te bekijken, zo kunnen kinderen uitzoeken welke aanpak het beste bij hen past. Met de taal en rekenbewerkingen die ze hebben geleerd kunnen ze ook werkstukken, spreekbeurten en andere opdrachten uitvoeren. Gericht op de praktijk dus. De kinderen maken met het rekenen nu kennis met breuken, we knippen en plakken en hebben hulp van rekendoosjes om te laten zien hoe dat nu zit met al die stukken en als het dan nog niet lukt, denken we gewoon aan een grote taart, die we verdelen en dan weet iedereen weer, dat je het best met zo min mogelijk kunt zijn om een groot stuk toebedeeld te krijgen. Delen met elkaar kunnen we ook op een andere manier bekijken, sociaal emotioneel; hoe voel je je, waarom doe het het zo? Hoe vinden anderen dat, wat vind je van anderen, wat vind je van jezelf…..zo kan ik nog uren doorgaan. Regelmatig praten, spelen, tekenen en schrijven we daarover. Het blijft een boeiend onderwerp, minstens zo belangrijk als de andere vakken. Want wie goed met zichzelf en anderen overweg kan, heeft het vaak gemakkelijker in het leven.
Het laatste nieuws:
Topondernemers, april 2023
Wat je zelf ontdekt, onthoud je het best! Dat is het principe achter TopOndernemers.
Leerlingen leren op verschillende en verfrissende manieren werken aan geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek. Zij leren ontdekkend de wereld via thematisch onderwijs en stimuleert het ondernemend gedrag van het kind. Dit gebeurt door verschillende thema’s, opdrachtkaarten en hulpkaarten.
Het thema was dit keer ‘de kinderboerderij’. Wat houd dit in, hoe maakt je dit, hoe zorg je goed voor de dieren, wat hebben zij allemaal nodig. Met groepjes hebben de kinderen ook zelf een kinderboerderij gemaakt.


De week van de Lentekriebels, maart 2023
We praten met elkaar over wie wij zijn, dat je mag zijn wie je bent.
Wat is verliefd zijn en waarom vindt je iemand aardig of leuk. Hoe vertel je iemand dat je hem of haar leuk vindt?
Er ontstaan mooie gesprekken tijdens deze lessen.


We hebben een geschiedenisles over de Atlas Maior van Blaeu.
Dit is een van de duurste atlassen van de wereld en is heel belangrijk voor onze geschiedenis. We hebben het gehad over soorten kaarten. Hoe wordt de ronde wereld vervormd op een platte landkaart! 🌍 Dit kun je thuis leuk bekijken op de site www.thetruesize.com. De kinderen kunnen hier nu zelf meer over vertellen. Ook heeft iedereen, in een groepje, een presentatie gegeven over een ontdekkingsreiziger. ⚓ Waar vertrokken ze, waar wilden ze heen en waar kwamen ze uiteindelijk terecht? Want niet elke boot kwam op het geplande continent aan! Een hele volle les, waarin we heel veel geleerd hebben van elkaar!




Samenwerking St. Jozefschool en Stichting Alzheimer Nederland, januari 2023
Vorig jaar hebben de St. Jozefschool, Stichting Alzheimer Nederland en Huize St. Joseph het project ‘Jong adopteert oud’ gestart. Wij zijn blij dat we deze samenwerking weer kunnen voortzetten. Twee wekelijks gaat een klein groepje kinderen uit groep 6/7 op bezoek bij de bewoners van Huize St. Joseph. Met elkaar gaan ze wat drinken en een spel spelen, knutselen of liedjes zingen. We willen verbinding maken tussen jong en oud en de kinderen op deze manier belangrijke levenslessen meegeven over, begrip, respect, geduld, communicatie, zorg, ziekte, verdriet, samenzijn en aandacht.
Aan het woord zijn Zoë, Monique, Jill, Jurre en Lucas:
Het was eerst best spannend om er naar toe te gaan, omdat ik er nog nooit geweest was. Maar toen we er waren was het heel leuk. We hebben veel gelachen met elkaar en gezellig gepraat. We hebben een vertelspel gedaan, dan ga je om de beurt een kaartje voorlezen met vragen over vroeger. Bij voorbeeld ‘weet u nog wanneer u de eerste stofzuiger kocht?’ of ‘kunt u zwemmen?’ Zo gingen we over van alles praten hoe het vroeger was en hoe het nu is. De bewoners wisten heel veel over vroeger, maar ook wel over nu. Ze vonden het leuk dat wij kwamen, want ze zeiden: ‘wat leuk dat je er bent’. Het is heel belangrijk dat we er naar toe gaan, want het vertelspel is een goede geheugentrainer, vertelde de verzorging. Wij vonden het ook heel leuk toen we er waren. We hopen dat we er nog een keer naar toe mogen, het was een gezellige, leuke ochtend.



Geschiedenisles, januari 2023
We hebben een geschiedenisles gehad over de Atlas Maior van Blaeu. Dit is een van de duurste atlassen van de wereld en is heel belangrijk voor onze geschiedenis.
We hebben gesproken over soorten kaarten. Hoe wordt de ronde wereld vervormd op een platte landkaart! Dit kun je thuis leuk bekijken op de site www.thetruesize.com. De kinderen kunnen hier nu zelf meer over vertellen.
Ook heeft iedereen, in een groepje, een presentatie gegeven over een ontdekkingsreiziger. Waar vertrokken ze, waar wilden ze heen en waar kwamen ze uiteindelijk terecht? Want niet elke boot kwam op het geplande continent aan!
Een hele volle les, waarin we heel veel geleerd hebben van elkaar!







Samenwerking DWS, St. Jozefschool en NEOS november 2022
Cultuuronderwijs kan heel dicht bij, samen met muziekvereniging DWS en Cultuuronderwijs partner NEOS (Scholen in de Kunst).
Muziekdocent Bouwe verzorgt muzieklessen op school, met onze muziekmethode 123Zing! De leerkrachten krijgen tijdens deze lessen coaching on the Jop, zodat zij de methode eigen maken met als doel deze lessen zelfstandig te kunnen geven.
Bouwe werkt samen met muziekvereniging DWS uit Achterveld. De lessen sluiten aan bij de workshops die DWS al vele jaren op school aanbieden. Na deze reeks lessen op school en workshops biedt DWS lessen aan voor kinderen die een instrument willen leren bespelen. Hierover volgt nog informatie van DWS.


Techniekles met Experimenten, oktober 2022
De technieklessen in groep 6/7 zijn gestart. Techniekonderwijs stimuleert een nieuwsgierige, onderzoekende en probleemoplossende blik bij de kinderen. En wij stimuleren 21e-eeuwse vaardigheden als kritisch denken, ondernemingszin, vindingrijkheid en creativiteit. Door de school heen hadden de hulpouders hun eigen experimenteerplek ingericht. De kinderen gingen in groepjes langs elk experiment. Hoe kun je een ballon kapotmaken met fruit? Hoe krijg je zonder handen een paperclip uit een potje? Of maak een tekening op een bord en laat deze bewegen! Het experiment met het vallend blad of de plakkende ballonnen. En het meest luidruchtige experiment: de dansende deeltjes! De kinderen waren zeer betrokken en geïnteresseerd.
Met dank aan onze hulpouders.

