groep-1-2-pompom-1

Groep 1/2

Minimaal 2 jaar, voor sommige kinderen bijna 3 jaar is hier de tijd waar kinderen spelenderwijze in aanraking worden gebracht en oefenen met de vaardigheden en kennis om te leren lezen, rekenen en schrijven.

Om dat te kunnen moet je goed kunnen luisteren, spreken en zien, het gaat om hele kleine verschillen. Op allerlei manieren kun je dat ontwikkelen en dat is zo leuk en gezellig, uw kind vindt dat ook heel leuk. Ze leren ook om naar elkaar te luisteren, elkaar te accepteren, met elkaar te spelen. Aan alle facetten wordt gedacht.

Boeken vol verhalen, liedjes, versjes, kasten vol met spelletjes en speelgoed, hoeken met de mooiste verkleedkleren wachten elke dag weer op hen. Elke dag is een feestje.

Ze maken een echt schoolreisje mee en een dag op kamp. Heel veel kleuters doen maandelijks mee met de sterrenshow, ook de verjaardag van de juf, het kerstfeest en de sportdag maken een grote indruk op ze.

Het laatste nieuws:

De letter K, december 2022

Op een speelse manier leren wij de kleuters de letters aan. Door ‘hakken en plakken’ met klanken en lettergrepen en met het herkennen van letters. Dit wordt auditieve analyse genoemd. Naast de auditieve vaardigheden zijn ook visuele vaardigheden, dit heeft alles te maken met zien. De kleuter leert verschillen en overeenkomsten zien in afbeeldingen, letters en woorden. Dit is nodig om te kunnen lezen, immers verschillende letters vormen een woord en letters staan op een bepaalde positie. Door met letters een woord te maken ontstaat een woordbeeld. Kinderen leren ook te onthouden wat ze zien, en zich dit later herinneren.

We hebben de letter K geleerd, met een woordweb verzamelen we woorden met een K. We doen ook luisterspelletjes, onthoudspelletjes, hakken en plakken, rijmen en concentratieoefeningen. En dit allemaal in het thema “Kerstmis’.

2022-letter-k
2022-de-letter-k

Voorbereidingen Sinterklaasfeest, november 2022
We zitten al helemaal in de Sinterklaas sfeer, gezellig! Vandaag hebben we in de kring gepraat over een verlanglijstje en hier een collage over gemaakt. Een mooi motoriekoefening, knippen en plakken. Door de fijne motoriek met leuke activiteiten te oefenen, kunnen kleuters de fijne motoriek zo ontwikkelen dat het leren schrijven later vloeiend verloopt. Daarnaast leren ze in de kring te luisteren naar elkaar en zelf vertellen, nieuwe woorden komen aan bod, ontdekken wat deze betekenen en dan zelf gebruiken in de juist context. Zit je met elkaar aan tafel te knippen en plakken is dit een sociale ontwikkeling, samenwerken, elkaar helpen en met elkaar opruimen.
Tijdens deze gezellige middag leren de kinderen veel en groeien elke dag een beetje meer naar zelfstandigheid.

2022-sinterklaas-voorbereiding-gr-1-2-2
2022-sinterklaas-voorbereiding-gr-1-2-3
2022-sinterklaas-voorbereiding-gr-1-2-1

Samenwerking DWS, St. Jozefschool en NEOS november 2022
Cultuuronderwijs kan heel dicht bij, samen met muziekvereniging DWS en Cultuuronderwijs partner NEOS (Scholen in de Kunst).
Muziekdocent Bouwe verzorgt muzieklessen op school, met onze muziekmethode 123Zing! De leerkrachten krijgen tijdens deze lessen coaching on the Jop, zodat zij de methode eigen maken met als doel deze lessen zelfstandig te kunnen geven.
Bouwe werkt samen met muziekvereniging DWS uit Achterveld. De lessen sluiten aan bij de workshops die DWS al vele jaren op school aanbieden. Na deze reeks lessen op school en workshops biedt DWS lessen aan voor kinderen die een instrument willen leren bespelen. Hierover volgt nog informatie van DWS.

2022-dws-workshop

Op school hebben we veel mooie boeken waar we uit mogen lezen. Maar wat fijn dat we ook naar de bibliotheek in het dorp kunnen om leuke boeken te lenen voor in onze leeshoek. Wij mocht vandaag met Gea mee naar de bibliotheek, boeken lenen met onze schoolpas. Over 3 weken mag er een ander groepje kinderen mee naar de bibliotheek.
Dank je wel Gea dat je met ons mee ging.
Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek.

2022-op-bezoek-in-de-bieb

Als Gezonde School doen wij natuurlijk mee aan de week van de smaaklessen, die vrijdag 4 november van start gaat. We hebben alvast een voorproefje genomen op de smaaklessen. Wanneer eet je wat, begrippen als ontbijt, lunch en diner kwamen aan bod. Aan de hand van draai en praat, in tweetallen, vertelde de kinderen elkaar over een plaatje wanneer je dat eet. In drie hoepels hebben we alle plaatjes gesorteerd naar ontbijt, lunch en diner.

2022-smaaklessen-oktober-3
2022-smaaklessen-oktober-1
2022-smaaklessen-oktober-5

Appelmoes maken, oktober 2022

Hoera we hebben weer appelmoes gemaakt. Het is herfst, de appeloogst is gestart en Esther komt weer appelmoes maken met de kleuters. De kinderen ontdekken het hele proces van maken: eerst de appels bekeken, dan in stukjes snijden in de pan koken en dan tot moes maken. Daarna mochten we allemaal proeven van de heerlijke appelmoes. Het was smullen!
Het was een leerzaam proces, we hebben veel begrippen geleerd: hard-zacht, groot-klein, verdelen, koud-warm, veel-weinig stukjes, de helft, zoet-zuur.
Dank je wel Esther voor de gezellig ochtend.

2022-appelmoesmaken-gr-1en2-2
2022-appelmoesmaken-gr-1en2-3
2022-appelmoesmaken-gr-1en2-1
Neem contact met ons op

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Not readable? Change text. captcha txt